digitale nomade


digitale nomade 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

zelfstandige zonder kantoor die met zijn laptop van de ene plaats naar de andere plaats met internet trekt om daar te werken, vaak in cafés; laptopnomade

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een digitale nomade…

is een zelfstandige; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Sinds een halfjaar zijn de grenzen weer volledig open en is er sprake van een heuse explosie van digitale nomaden. Opvallend is dat ze niet meer per se uit de digitale hoek komen. Nu zijn het ook psychologen, taaldocenten, hr-managers, stedelijke planners, onderzoekers en mensen met vaste contracten bij grote internationale bedrijven zoals Microsoft die de koffers hebben gepakt en voor een nomadisch werkbestaan kiezen. Dertigers en veertigers vooral. Volgens toerisme-expert Akrivi Vagena is er sinds eind vorig jaar sprake van een verdrievoudiging van het aantal digitale nomaden met een 'traditionele' baan.

      https://fd.nl/samenleving/1473126/digitale-nomaden-plaag-of-zegen-jmd3cavM2h0W?utm_medium=email&utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-middagnieuwsbrief&utm_content=1352431_48302_20230412&utm_term=A

      Alles verkopen, behalve je kleren en laptop. De digitale nomade is altijd onderweg voor inspiratie en werkt in cafés en hotels.

      nrc.next,

      De digitale nomade pakt de uitdaging van IT op. Computers worden almaar krachtiger en goedkoper, de mogelijkheden tot telecommunicatie nemen toe. De wereld wordt één groot netwerk.

      NRC Handelsblad,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • de rondreizende telewerker of digitale nomade

      De Leuvenaar is lang niet de enige die tijdens de lockdowns en het verplichte telewerken het vertrouwde thuiskantoor inruilde voor iets exotischers. Verschillende steden en landen hebben de afgelopen maanden zelfs de jacht geopend op de rondreizende telewerker - of digitale nomade, in hipper jargon - nu corona de reguliere stroom aan toeristen deed opdrogen. Dubai introduceerde eind 2020 een nieuw visum voor rondreizende telewerkers.

      De Standaard,

      Etymologie


      Samenhangende woorden (betekenis) laptopnomade; neokolonialisme